El projecte

Projecció virtual del futur edifici de Sotrac al Carrer Constitució 43

L’edifici

Dissenyat per la cooperativa d’arquitectes LaCol, l’edifici que acollirà a les sòcixs de Sotrac és una evolució dels projectes cooperatius endegats els últims anys arreu del país. Seran sis  plantes per les quals es repartiran 38 habitatges, que es mouran entre la quarantena i la vuitantena de m2. Pensats per aprofitar al màxim les hores de sol, majoritàriament estaran orientats cap al sud-est, encarats al futur parc de Can Batló, i tots compten amb terrasses privades de 8 a 12 m2.

La nostra intenció és que el nostre sigui un edifici que s’adapti i respecti el seu entorn i el medi ambient: autosuficient i resilient, pensat per perdurar.

A la planta baixa comptarà amb un espai d’uns 100 m2, pensat per acollir activitat comercial de l’economia social i solidària. També una cuina comunitària, una sala polivalent i la connexió entre el carrer Constitució i el que esdevindrà una de les portes d’entrada al futur parc de Can Batlló. 

Des de la primera planta i fins a la sisena es distribueixen els habitatges. Seran “flexibles”, ja que la seva mida podrà variar en funció de l’evolució de les necessitats dels habitants. Precisament, per facilitar aquesta flexibilitat, i com a novetat, hi han projectades 10 habitacions satèl·lit (complement dels pisos, entre 11 i 16 m2, amb o sense lavabo) repartides per l’edifici.

Un altra peculiaritat, i característica del projecte, és que a la tercera planta es desplegarà un clúster, una tipologia de convivència fins ara poc desenvolupada al nostre país. Ocuparà tota aquesta àrea, la qual es reforça els espais compartits en detriment d’uns privats més discrets. 

De totes maneres, al voltant d’un 30% del total de l’edifici estarà conformat per espais comunitaris com bugaderia, una gran terrassa comunitària a la quarta planta, i la coberta, que a banda de ser el termòmetre de tot el bloc, dona l’oportunitat de crear horts urbans i instal·lar plaques fotovoltaiques.  

Projecció virtual del pati interior del futur edifici

El model

Igual que passa a La Borda i en altres nous projectes cooperatius que han anat sorgint al territori durant els últims anys, Sotrac neix amb la intenció de potenciar el model d’habitatge en cessió d’ús, molt estès en països com Dinamarca (Andel) i Uruguai (FUCVAM ). En aquest model, la propietat del immoble és col·lectiva i recau sempre en la cooperativa que és, a la vegada, la promotora de l’obra. Els i les habitants tenen la condició de socis/es de la cooperativa i, després d’aportar una quota d’admissió al projecte, poden viure-hi a perpetuïtat, mentre formin part de la cooperativa. La presa de decisions passa per l’’assemblea general, el principal òrgan sobirà d’aquesta.

En no existir la propietat individual, es bloqueja la possibilitat d’especular amb l’habitatge, la principal virtut del model: el soci/a no pot vendre ni llogar el pis. Així, l’habitatge en cessió d’ús suposa també una aposta pel valor d’ús en comptes d’un bé de consum o valor de canvi, tal com està majoritariament concebut en l’imaginari col·lectiu actual. D’aquesta manera, la reinvenció del dret a l’habitatge troba noves fórmules d’accés i gestió comunitària.

Si vols saber més sobre aquest model pots contactar amb nosaltres, o seguir aquest enllaç.