Sotrac Cooperativa d’Habitatge som un grup de veïns i veïnes de Barcelona que, des de 2017, treballem plegades al barri de La Bordeta per impulsar el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. El 2024, si tot va bé, començarem per fi a construir la nostra futura llar al carrer Constitució 43.
Al llarg del nostre recorregut, i com és habitual en aquesta mena de projectes a llarg termini, el grup ha anat variant de forma. Som una colla grossa i ben diversa quant a origen, amb edats que van des dels 3 als 75 anys, i ocupacions d’allò més diferents. Ens uneix la voluntat d’habitar d’una altra manera, de compartir la vida en un sentit ampli, i d’aportar el nostre granet de sorra en transformar un mercat de l’habitatge depredador i profundament injust.
L’existència de Sotrac està íntimament lligada a la de La Borda, el primer edifici d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús d’obra nova que va es va construir a Barcelona. El nostre grup va néixer pocs mesos després que posessin la primera fusta, i originalment eren majoria les sòcies expectants d’aquest projecte cooperatiu pioner. Una primera reunió a l’Espai Veïnal Autogestionat de Can Batlló va ser el primer pas d’aquest camí que encara perdura.
L’evolució del grup passa també per la nostra relació amb la ciutat alemanya de Friburg, on el Mietshaüser Syndikat desenvolupa des de fa més de 30 anys el seu gran projecte d’habitatge assequible. I a Barcelona, per la nostra participació a la Taula de l’Habitatge Cooperatiu, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona per promoure el model d’habitatge en cessió d’ús, i l’adhesió tant a l’Impuls Cooperatiu de Sants com a la XES – Xarxa de l’Economia Social i Solidària.
Després de tres anys de feina col·lectiva, ens havíem fet un forat en l’entramat associatiu del Districte de Sants-Montjuïc. Va ser llavors, a l’estiu de 2020, en plena pandèmia de la Covid-19, quan vam guanyar el concurs municipal pel qual se’ns adjudicava la cessió d’un solar al carrer Constitució, 43. Una fita molt important, després de més d’un any de reivindicacions perquè s’alliberessin diversos solars al mateix carrer, amb accions conjuntes amb d’altres col·lectius. “Volem solars com aquest per a habitatge cooperatiu”, deia una pancarta que aglutinava aquest malestar i que durant mesos va romandre penjada al costat del solar.
Des de llavors, la feina del grup ha estat enfocada en el disseny i posterior construcció de l’edifici, amb el qual al principi només podíem somiar. Un projecte ja amb cara i ulls i per a la construcció del qual ens vam constituir finalment com a cooperativa el 5 d’octubre de 2020: el dia en que va néixer oficialment Sotrac Habitatge Cooperatiu, SCCL.
Tota aquesta última etapa de la nostra història topa, com ja hem apuntat, amb l’esclat de la Covid-19. Aquest fet insospitat va impactar, de forma abrupta, el nostre ADN: el projecte assembleari. De sobte vam passar del contacte a la distància. De la proximitat a la virtualitat. Ens vam veure enfrontades al repte de construir una vida en conjunt des de la llunyania.
Poc a poc ens vam anar adaptant a les noves situacions, carregadxs amb les mateixes ganes amb les quals ens vam citar en un ja llunyà dia de 2017, i finalment ens vam ensortir de la crisi prou bé, retomant el ritme assambleari. No comptàvem, però, amb un altre escull, encara més important per nosaltres que la pandèmia: la burocràcia. El procés de cessió del solar per part de l’Ajuntament es va anar endarrerint, provocant un gran retard al projecte. Aquests mesos difícils els vam afrontar com sempre fem: lluitant, fent soroll i reclamant justícia. Els projectes d’habitatge social ens hem de fer sentir, especialment en la actual situació de greu emergència habitacional a la que ens enfrontem a la ciutat i com a societat.
Avui, el projecte sembla per fi molt a prop de començar la seva etapa d’obres, i nosaltres, tot i el temps que ha passat, i els canvis que hi han hagut, seguim amb molta il·lusió. Els reptes que encara ens queden per davant són tan grans com la nostra voluntat de donar forma a un edifici que sigui molt més que un conjunt d’habitatges: la representació física d’un somni col·lectiu, i de la feina tenaç de tota una comunitat que a hores d’ara ja és pràcticament una gran familia.